Panduan Penyerahan Prompt MySifu

Topik Kandungan
 1. Pengenalan
 2. Kelulusan MySifu
  • 2.1 Pengenalan
  • 2.2 Templat Prompt
  • 2.3 Faktor kegunaan tinggi
  • 2.4 Gaya yang Unik
 3. Penolakan MySifu
  • 3.1 Pengenalan
  • 3.2 Mengapa MySifu Menolak Prompt?
  • 3.3 Tiada Kes Penggunaan
  • 3.4 Terlalu Tertentu
  • 3.5 Gaya yang Tidak Konsisten
  • 3.6 Keluaran Berkualiti Rendah
  • 3.7 Penghasilan Ujian yang Tidak Baik
  • 3.8 Prompt Ujian yang Tidak Baik
  • 3.9 Imej Contoh yang Terlalu Serupa
  • 3.10 Suntingan dan Kolaj
  • 3.11 Prompt yang Terlalu Mudah / Mudah Diteka
  • 3.12 Prompt Bukan Bahasa Inggeris
  • 3.13 Sepadan dengan Prompt Sedia Ada
  • 3.14 Tidak Selamat
  • 3.15 Melanggar Peraturan Model
1. Pengenalan

Tujuan panduan ini adalah untuk memberikan pengetahuan tentang penyerahan prompt yang dibenarkan di MySifu, supaya anda dapat menghantarkan prompt dengan cekap dan memperoleh kelulusan secepat mungkin.

2. Kelulusan MySifu

2.1 Pengenalan

Bahagian ini tentang kelulusan MySifu tentang prompt yang mungkin dapat diterima di MySifu. Kami menerima prompt yang mudah diubahsuai, mempunyai kes penggunaan yang tinggi, atau menghasilkan gaya yang unik.

2.2 Templat Prompt

Di MySifu, kami hanya meluluskan templat prompt, bukan prompt yang menghasilkan imej atau teks yang khusus.

Templat prompt mengandungi [kurungan sisi] yang mana pembeli boleh mengubah suai untuk menyesuaikan prompt anda dengan keperluan mereka.

Berikut adalah contoh templat prompt yang menghasilkan ikon 3D:

Very tiny [KEYWORD] that looks like the iOS emoji and has the same colors, 3D clay render, 4k UHD, white background, isometric top down left view, diffuse lighting, zoomed out very far

Pengguna kemudian boleh menggunakan prompt ini untuk menghasilkan imej mereka sendiri dalam gaya yang sama:

Very tiny koala that looks like the iOS emoji and has the same colors, 3D clay render, 4k UHD, white background, isometric top down left view, diffuse lighting, zoomed out very far

Templat prompt akan memperluaskan pembeli yang boleh menggunakan prompt anda, berbanding jika ia hanya direka untuk menghasilkan satu output yang khusus.

“Prompt penjana rawak” adalah pengecualian untuk peraturan ini. Ini adalah petikan yang akan menghasilkan output dalam gaya yang sama, tetapi subjek dalam output berubah setiap kali. Sebagai contoh, prompt yang menghasilkan corak kertas dinding mungkin menghasilkan reka bentuk unik dalam gaya yang konsisten pada setiap perjalanan petikan tanpa keperluan kepada pembolehubah.

2.3 Faktor kegunaan tinggi

Faktor kegunaan prompt adalah pengukuran kunci yang kami gunakan apabila menilai prompt . Sebagai contoh, untuk prompt teks ke imej, penggunaan mungkin adalah untuk reka bentuk logo, imej untuk blog, atau seni album.

Semakin banyak penggunaan prompt anda oleh pengguna lain, semakin banyak jualan yang akan anda dapatkan sebagai penjual. Prompt yang paling laris di MySifu mempunyai faktor kegunaan yang tinggi.

Berikut adalah beberapa contoh:

 • Ilustrasi T-shirt Hebat
 • Fotografi Produk Profesional
 • Fotografi Pengiklanan Makanan

2.4 Kategori yang paling laris di MySifu adalah “gaya unik”. Biasanya, ini adalah gaya teks ke imej yang mencapai kesan atau gaya gambar yang tidak dapat didefinisikan, dan mendorong batas dari apa yang dapat dicapai dari model generatif AI.

Berikut adalah beberapa contoh:

 • Ilustrasi Haiwan Eksotik Bergaya Vintage
 • Foto HD Desaturasi Transformasi Luar Biasa untuk Penurunan Berat Badan
 • Kartun Haiwan Kucing dan Anjing Berkualiti Tinggi
3. Alasan Penolakan

3.1 Pengenalan

Mendapatkan prompt yang ditolak biasanya sangat menjengkelkan! Namun biasanya, prompt Anda hanya memerlukan sedikit penyesuaian untuk disetujui. Bahagian ini akan menjelaskan secara lebih detail mengapa prompt ditolak, dan bagaimana Anda dapat memperbaikinya.

3.2 Mengapa MySifu menolak prompt? Kita hidup di zaman yang menarik dengan AI generatif. Di MySifu, kami telah menjadi antara laman web pertama yang memonetisasi pertukaran prompt, sebuah produk meta baru yang mendorong kreativiti di sebalik model AI ini. Kami memiliki kewajiban untuk memastikan bahwa semua prompt yang dijual di MySifu mencapai standard kualiti yang tinggi, baik untuk pelanggan kami, mahupun penjual lain di laman web.

Pada akhirnya, kami ingin pengguna MySifu dapat membeli dengan kepercayaan mengetahui bahawa prompt mereka akan berfungsi dan dapat disesuaikan dengan keperluan mereka. Dengan menjalankan proses tinjauan yang ketat, kami berusaha untuk memastikan standard kualiti yang tinggi yang menerbitkan kepercayaan ini, dan menghasilkan lebih banyak penjualan bagi Anda sebagai penjual.

3.3.1 Bagaimana saya dapat menyelesaikan ini? Sayangnya, ini adalah salah satu alasan penolakan yang jarang dapat diperbaiki, karena lebih merupakan masalah dengan gagasan di balik prompt daripada prompt itu sendiri. Lihat bahagian kami tentang faktor kes penggunaan yang tinggi untuk mendapatkan gambaran lebih lanjut tentang prompt yang diterima.

3.4 Terlalu Tertumpu

Jika permintaan anda ditolak kerana terlalu tertumpu, biasanya bermakna lingkup permintaan boleh diperluaskan untuk meningkatkan permintaan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai permintaan yang menghasilkan gambar donut berkualiti tinggi, kemungkinan permintaan anda juga boleh digeneralisasikan untuk menghasilkan gambar makanan yang lain seperti sandwich, roti bakar, dan lain-lain lagi.

Contoh yang lain ialah jika permintaan anda menghasilkan ilustrasi comel serigala tidur, maka lingkupnya boleh diperluaskan untuk menghasilkan ilustrasi dalam gaya yang sama untuk semua jenis haiwan. Kami juga menolak permintaan yang terlalu khusus. Sebagai contoh, jika anda mempunyai permintaan yang menghasilkan “doktor haiwan 3D dengan misai”, maka ini akan menjadi terlalu khusus, walaupun anda mungkin dapat menggunakan permintaan ini dengan banyak haiwan.

Peraturan am ialah permintaan terlalu khusus untuk MySifu jika ia cuba menggabungkan lebih daripada 3 idea atau mempunyai 3 idea tetapi salah satu daripadanya terlalu khusus. Dalam “doktor haiwan 3D dengan misai”, permintaan ini meneroka 4 idea, dengan dua daripadanya terlalu khusus (3D: luas, haiwan: luas, doktor: khusus, misai: khusus). Menukar permintaan menjadi “haiwan doktor 3D dengan pemboleh ubah untuk menambah misai” akan menjadi penambahbaikan, tetapi masih terlalu khusus (memiliki 3 idea: 3D: luas, haiwan: luas, doktor: khusus).

Namun, permintaan yang lebih baik ialah “haiwan 3D dengan pekerjaan”, membolehkan kes penggunaan permintaan menjadi lebih luas lagi (ia mempunyai 3 idea: 3D: luas, haiwan: luas, pekerjaan: luas).

3.4.1 Mengapa permintaan-permintaan ini ditolak?

Kami menolak jenis permintaan ini atas dua sebab:

Permintaan anda akan menjadi lebih berharga kepada pembeli jika ia digeneralisasikan untuk membolehkan mereka menghasilkan subjek apa sahaja dalam gaya yang sama seperti yang dibenarkan oleh permintaan anda. Kami cuba mengelakkan senario di mana pengguna terus-menerus mengemukakan permintaan yang sama dengan perubahan kecil, kerana ini mengurangkan kualiti permintaan, memberatkan pasukan semakan kami, dan menyumbat laman web dengan permintaan yang serupa. Contohnya, permintaan “wizards berambut hijau”, “wizards berambut biru”, dan “wizards berambut merah”, akan lebih baik digabungkan menjadi satu permintaan “Wizards” di mana pembolehubah [rambut] boleh ditukar.

3.4.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan masalah ini? Biasanya, ini boleh diperbaiki dengan menambahkan pembolehubah yang boleh diedit ke dalam prompt anda di dalam [kurungan siku]. Jika anda membuat perubahan ini, pastikan untuk menghantar semula prompt anda dengan gambar baru yang menunjukkan bahawa prompt anda boleh menghasilkan gambar yang berbeza dengan pembolehubah baru ini. Sebagai contoh, jika anda mengedit “ilustrasi comel rubah tidur” menjadi “ilustrasi comel haiwan tidur”, pastikan untuk menghantar semula prompt anda dengan gambar yang mengandungi haiwan lain (bukan hanya rubah lagi).

Jika prompt anda sudah mengandungi pembolehubah [kurungan siku], anda boleh memperluaskan lingkup prompt anda dan menghantarnya semula.

3.5 Gaya tidak konsisten

Jika prompt anda ditolak kerana memiliki gaya yang tidak konsisten, ini bermakna bahawa gaya atau subjek gambar terlalu banyak berubah untuk prompt boleh digunakan. Sebagai contoh, jika prompt anda menghasilkan gambar makanan, tetapi dalam satu gambar makanan adalah render 3D, dalam satu gambar ia adalah kartun, dan dalam gambar lain ia adalah fotografi, maka gaya di sini terlalu tidak konsisten. Jika prompt anda menghasilkan potret model, tetapi dalam satu gambar model berada di atas jalan kucing, dalam satu gambar mereka berada di atas bot laju, dalam satu lagi ia adalah fotografi model di atas sampul majalah, maka subjeknya terlalu tidak konsisten.

Kami mencari gambar dengan gaya konsisten di mana subjeknya boleh diubah tetapi tetap dalam gaya yang konsisten. Sebagai contoh, pada prompt di bawah, Foto Profesional Bunga Editorial, gaya gambar tetap konsisten (bunga sinematik pada latar belakang hitam), tetapi subjeknya boleh diubah untuk menampilkan bunga yang berbeza dalam gaya yang sama:

3.5.1 Mengapa prompt ini ditolak? Kami menolak prompt ini kerana ia sering menunjukkan bahawa prompt tersebut tidak stabil. Sebagai seseorang akan membeli dan menggunakan prompt anda, mereka perlu yakin bahawa mereka dapat menghasilkan gambar atau teks dengan cara yang sama seperti apa yang mereka lihat dalam contoh sebelum mereka membeli.

3.5.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan ini? Prompt yang tidak konsisten gayanya boleh diselesaikan dengan menambah baik prompt anda agar menghasilkan imej dengan lebih konsisten dalam gaya yang sama.

3.6 Output berkualiti rendah

Prompt boleh ditolak jika kualiti imej / teks yang dihasilkan tidak mencapai tahap yang mencukupi. Sebagai contoh, jika imej adalah terpesong atau tidak betul. Seiring dengan peningkatan model teks-ke-imej, kami yakin masalah ini akan menjadi kurang suatu masalah di masa hadapan.

3.6.1 Mengapa prompt ini ditolak? Walaupun prompt mempunyai idea yang baik dan boleh digunakan, jika ia menghasilkan output yang berkualiti rendah daripada model AI yang generatif, ia tidak boleh digunakan oleh pengguna lain, dan oleh itu tidak boleh dijual di MySifu.

3.6.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan ini? Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan meningkatkan lagi prompt anda.

3.7 Generasi ujian yang buruk

Apabila anda menghantar prompt ke MySifu, pasukan tinjauan kami akan menguji prompt anda untuk melihat jika ia menghasilkan output dengan cara yang sama seperti contoh anda. Kami melakukan ini untuk memeriksa prompt anda berfungsi secara konsisten dan memastikan pembeli prompt anda juga dapat menghasilkan output dengan gaya yang sama seperti contoh sebelum mereka membelinya.

Kami memahami bahawa model AI yang generatif tidak menghasilkan output yang sama 100% setiap kali, tetapi ia sepatutnya dapat menghasilkan output yang sangat serupa dengan contoh anda jika prompt tersebut dirancang dengan baik.

Jika semasa ujian kami tidak dapat menghasilkan output yang serupa dengan contoh anda, kami akan menolak prompt tersebut.

3.7.1 Mengapa prompt-prompt ini ditolak? Kami perlu memastikan bahwa prompt anda berfungsi dengan cara yang sama seperti yang dijanjikan di halaman stor anda. Jika seorang pembeli membeli prompt dan itu tidak berfungsi dengan benar, ini merugikan penjualan semua penjual lain di MySifu.

3.7.2 Bagaimana saya dapat menyelesaikan masalah ini? Seringkali alasan penolakan ini terjadi karena pengguna secara tidak sengaja telah mengirimkan prompt yang salah! Dalam hal ini, Anda perlu mengedit prompt Anda dengan prompt yang diperbaharui. Dalam kes lain, pembaikan lebih lanjut pada prompt Anda akan memastikan bahwa prompt tersebut menghasilkan gambar/teks dengan lebih konsisten dan akan lulus pengujian kami.

3.8 Prompt uji buruk

Untuk menguji prompt anda, kami memerlukan apa yang dikenal sebagai “prompt uji”. Ini adalah satu contoh dari prompt anda di mana semua variabel dalam [kurung siku] telah diisi.

Sebagai contoh:

Prompt:

Very tiny [KEYWORD] that looks like the iOS emoji and has the same colors, 3D clay render, 4k UHD, white background, isometric top down left view, diffuse lighting, zoomed out very far

Prompt Uji:

Very tiny Koala that looks like the iOS emoji and has the same colors, 3D clay render, 4k UHD, white background, isometric top down left view, diffuse lighting, zoomed out very far

Dalam hal ini, prompt uji telah menggantikan kata “koala” untuk mengisi variabel.

Dalam beberapa kasus kami akan menolak prompt anda jika prompt uji yang buruk telah dikirimkan. Ini sering terjadi ketika pengguna entah mengikut sertakan instruksi dalam prompt uji, misalnya “ganti [KEYWORD] -> Koala”. Dalam hal ini, kami akan secara harfiah menggunakan “ganti [KEYWORD] -> Koala” sebagai prompt uji, yang akan gagal. atau memasukkan beberapa prompt dalam prompt uji. Kami hanya memerlukan satu prompt.

Pembeli prompt anda tidak akan melihat prompt uji ini, ini hanya untuk pengujian internal kami.

3.9.2 Bagaimana cara menyelesaikan masalah ini?

Menyelesaikan masalah ini cukup mudah. Jika prompt Anda tidak dapat ditemplatkan dengan [tanda kurung kotak], pastikan untuk menambahkannya, kemudian gunakan prompt Anda untuk menghasilkan lebih banyak gambar contoh yang lebih bervariasi yang dapat diserahkan kembali bersama prompt Anda. Jika prompt Anda terstruktur dengan baik, seharusnya dapat menghasilkan lebih banyak contoh gambar dalam gaya yang sama persis.

3.10 Edit dan kolaj

Kami akan menolak prompt teks-ke-gambar apa pun jika kami mencurigai ada pengeditan yang dilakukan pada gambar contoh yang diserahkan bersama prompt. Ini dapat mencakup pemotongan, filter, atau penambahan teks pada gambar.

Kami juga akan menolak setiap prompt yang mengandung kolaj gambar yang diserahkan bersama prompt. Dengan Midjourney, ini termasuk kolaj gambar default 2×2 yang dihasilkan sebelum peningkatan resolusi. Pastikan untuk meningkatkan resolusi gambar Anda dan mengirimkan gambar yang ditingkatkan itu sebagai gantinya.

3.10.1 Mengapa prompt-prompt ini ditolak?

Kami memerlukan output mentah dari model AI generatif yang diserahkan sebagai contoh untuk menunjukkan kepada pembeli apa yang boleh mereka harapkan jika mereka membeli dan menggunakan prompt. Dalam kes kolaj dan teks pada gambar, kami memerlukan gambar yang bersih agar dapat menghasilkan thumbnail untuk prompt Anda, dan membuat kolaj kami sendiri untuk mempromosikan prompt Anda di seluruh media sosial.

Jika Anda mengirimkan 9 gambar dengan rasio aspek yang sama bersama prompt Anda, kami secara automatik akan menghasilkan kolaj untuk Anda dan menampilkannya sebagai gambar pertama bersama prompt Anda.

3.10.2 Bagaimana cara menyelesaikan masalah ini?

Serahkan kembali prompt Anda hanya dengan output mentah dari model AI generatif sebagai contoh.

3.12 Prompt yang tidak dalam Bahasa Inggeris

Walaupun MySifu merupakan syarikat tempatan, dan penjual kami berasal dari pelbagai negara, kami hanya menerima promosi yang ditulis dalam Bahasa Inggeris pada masa ini.

3.12.1 Mengapa promosi ini ditolak? Terdapat dua sebab mengapa kami menolak promosi yang tidak dalam Bahasa Inggeris:

 1. Kebanyakan model dioptimumkan untuk digunakan dalam Bahasa Inggeris, dan oleh itu hasil dari model-model ini cenderung mempunyai kualiti yang lebih tinggi dengan promosi yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.
 2. Laman web MySifu hanya dalam Bahasa Melayu (pada masa ini), dan oleh itu pembeli di laman web ini mengharapkan promosi yang ditulis dalam Bahasa Inggeris juga.

3.12.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan masalah ini? Anda boleh menulis semula promosi anda dalam Bahasa Inggeris dan menghantarnya semula.

3.13 Promosi yang serupa dengan promosi sedia ada

Di MySifu, kami menggunakan AI untuk menilai kesamaan setiap promosi yang dihantar dengan promosi lain yang sudah ada di pasaran.

Dalam beberapa kes kami akan menolak promosi yang dihantar kerana terlalu serupa dengan promosi yang sudah ada di pasaran. Namun, ini hanya terhadap fail promosi itu sendiri. Adalah okay untuk membuat promosi dengan idea yang serupa dengan promosi yang sudah ada di MySifu. Contohnya, promosi bergambar haiwan yang pelbagai adalah okay jika promosi-promosi itu mempunyai promosi asas yang berbeza.

3.14 Tidak Selamat

Kami akan menolak sebarang ungkapan yang berpotensi menyebabkan kecederaan, contohnya ungkapan chatbot yang memberikan nasihat perubatan atau ungkapan yang mempromosikan aktiviti haram.

3.14.1 Mengapa ungkapan ini ditolak?

Walaupun kami menyokong penggunaan kejuruteraan ungkapan yang canggih untuk model AI generatif, kami tidak bersetuju dengan ungkapan yang berpotensi menyebabkan kecederaan kepada orang lain.

Walaupun anda mungkin faham bahawa tidak boleh dipercayai sepenuhnya sebuah ungkapan yang memberikan nasihat perubatan, kebanyakan pengguna MySifu adalah pemula dalam ruang ungkapan dan AI, dan mungkin tidak sebijak tentang batasan AI generatif.

3.14.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan masalah ini?

Sayangnya, dalam kes seperti ini, kami tidak akan membenarkan ungkapan anda disenaraikan di MySifu.

3.15 Melanggar peraturan model

Kami akan menolak sebarang ungkapan yang mengelakkan peraturan yang ditetapkan oleh pencipta model AI generatif. Contohnya: menghasilkan kandungan yang mengandungi gambar bogel di mana model itu melarangnya, atau mengeksploitasi model untuk melakukan perkara-perkara yang tidak diingini.

3.15.1 Mengapa ungkapan ini ditolak?

Walaupun kami menyokong penggunaan kejuruteraan ungkapan yang canggih untuk model AI generatif, kami menghormati peraturan yang ditetapkan oleh pencipta model ini dan tidak membenarkan ungkapan dijual yang mengelakkan peraturan ini.

3.15.2 Bagaimana saya boleh menyelesaikan masalah ini?

Sayangnya, dalam kes seperti ini, kami tidak akan membenarkan ungkapan anda disenaraikan di MySifu.

Nota: MySifu akan menambah atau mengurangkan panduan sediada mengikut situasi semasa. Sila menyemak panduan ini setiap minggu untuk mendapatkan panduan penyerahan prompt MySifu yang terkini.

Tarikh semakan: 1 April 2023

Scroll to Top
MySifu

FREE
VIEW