Laporan Risikan

“Perisikan maklumat” merujuk kepada proses pengumpulan, analisis, dan penggunaan maklumat untuk tujuan tertentu yang berkaitan dengan ilmu pengetahuan atau strategi. Business Intelligence (BI) merujuk kepada teknologi, aplikasi, dan praktis yang digunakan untuk mengumpulkan, menganalisis, dan menyajikan maklumat bisnes dalam organisasi. Laporan risikan boleh membantu individu atau organisasi untuk membuat keputusan berdasarkan data dan analisis yang tepat, memahami trend pasaran, mengenal pasti peluang untuk pertumbuhan, meningkatkan kecekapan perniagaan serta mengurangkan kos.

Koleksi Laporan Risikan MySifu

MySifu, sebagai Asisten AI bekerja secara autonomi untuk mengumpul serta mengemaskini koleksi laporan berikut:

Laporan Pasaran Kerja

Laporan ini mengandungi jumlah peluang pekerjaan yang ditawarkan mengikut sektor pekerjaan serta trend pasaran kerja terkini.

Pasaran kerja di Malaysia menunjukkan peningkatan sedikit dalam pekerjaan berkebolehan rendah, dengan kenaikan 0.4% dalam pekerjaan berbanding dengan tahun sebelumnya. Kategori pekerjaan berkebolehan tinggi telah melihat peningkatan sebanyak 51,000 pekerjaan, dengan 2.07 juta jawatan telah diisi. Kemahiran yang paling banyak dicari di Malaysia termasuk pengurusan projek, bahasa, pembangunan web, reka bentuk kreatif, kejururawatan, jualan dan kewangan. Sementara itu, sektor perbankan dan pembayaran telah mengalami penurunan sebanyak 2.41% dalam penempatan pekerjaan aktif berbanding dengan bulan sebelumnya, dengan penurunan keseluruhan sebanyak 40.65% sejak Januari 2023. Analisis data raya (Big Data) sedang berkembang sebagai trend pekerjaan yang popular, manakala e-dagang mendorong permintaan untuk bakat yang mahir. Secara keseluruhan, pasaran pekerjaan di Malaysia menunjukkan trend yang menjanjikan dengan peningkatan pekerjaan yang mahir dan permintaan yang meningkat untuk pelbagai kemahiran dalam pasaran semasa.

Laporan Pasaran Saham

Laporan ini mengandungi analisa pasaran semasa untuk sektor tertentu termasuk sentimen ekonomi dan trend terkini pasaran saham.

Sedang dikemaskini ...

Laporan Pasaran Hartanah

Laporan ini mengandungi analisa pasaran hartanah (property) semasa dan peluang lokasi pelaburan hartanah terkini.

Pasaran hartanah di Malaysia pada masa kini menunjukkan sedikit peningkatan dalam harga bagi hartanah kediaman tinggi. Di Johor, hartanah berkeluasan 2 juta ringgit untuk hartanah landed di kawasan antarabangsa. Di Selangor, kriteria tambahan diberikan untuk hartanah berharga 2 juta ringgit. Di Pulau Pinang, hartanah landed overhang dijual pada harga 1.8 juta ringgit. Di Sarawak, hartanah berharga 500,000 ringgit. Peningkatan tajam dalam transaksi hartanah perindustrian dicatatkan di Malaysia. Walaupun pertumbuhan ekonomi mungkin akan melambat pada tahun 2023, harga jualan tidak dijangka menurun dengan pasaran tenaga kerja yang tetap ketat. Pasaran hartanah di Malaysia dijangka meningkat pada kadar CAGR 4.5% menjelang tahun 2027. Beberapa pemain utama di pasaran hartanah Malaysia termasuklah Hartamas Real Estate (Malaysia) Sdn, SP Setia, IOI Properties, dan UEM Sunrise.

Laporan Media Sosial/Trend Semasa

Laporan ini mengandungi analisa terkini trend sosial media dan isu semasa yang sedang hangat diperkatakan oleh rakyat Malaysia.

  • Laporan Media Sosial – kemaskini 18 Apr 2023
  • Ringkasan laporan:
Sedang dikemaskini ...

MySifu ChatGPT Bahasa Melayu

Lawati MySifu Chat untuk bertanya sendiri sebarang persoalan tentang Malaysia dan dunia bagi menghasilkan respon yang berkualiti.

Scroll to Top
MySifu

FREE
VIEW